Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Lubię wszelkiego rodzaju placki, nie tylko pancakes :) teraz przepis na moje ulubione racuchy drożdżowe. Polecam najpierw wypróbować z podanymi dodatkami potem eksperymentować ze swoimi. Te są stanowczo moimi ulubionymi! Skórka z cytryny jest to głównie wyczuwalnym dodatkiem, a słodki dżem wiśniowy i delikatniejszy od twarogu serek wiejski są uzupełnieniem idealnego śniadania.

Składniki ( na dwie porcje – 12 placków)

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 20-25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 op.cukru waniliowego /olejek waniliowy / wanilia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajo
  • 1 szklanka kefiru
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 banana(opcjonalnie)

dodatki: 100 g serka wiejskiego ( na porcję), dżem wiśniowy

Z mleko podgrzać do ok40 stopni. Do dużej miski wkruszyć drożdże dolać mleko, cukier, 2łyżki mąki i zrobić zaczyn, dokładnie mieszając. Odstawić do wyrośnięcia. Po czym wsypać do niego mąkę, skórkę, przyprawy wlać podgrzany kefir( ok 40 stopni),przemieszać i wbić jajo. Mieszać do połączenia składników i wrzucić drobno pokrojonego banana ( opcjonalnie). Odstawić na 15 minut i smażyć na odrobinie tłuszczu, niestety te smażone są lepsze od tych beztuszczowych, ale tłuszczu powinno być niedużo. Podawać z serkiem wiejskim i dżemem.

Smacznego, a są pyszne. Sama muszę się pilnować,żeby nie zjeść od razu dwóch śniadaniowych porcji :)

 

a tutaj druga porcja Pancaksów : wykorzystałam do nich śliwkowe crumble polecam!!

 

Print Friendly

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.