Pikantny sos do spaghetti Bolognese

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Dziś z racji akcji :) makaronowo wpadłam na pomysł, aby zrobić spaghetti. Moja rodzina bardzo je lubi :) dziś w wersji pikantne. Pamiętajcie o najważniejszym – makaronie: jeśli spaghetti to tylko z twardej i najlepszej makaronowej mąki z pszenicy durum. W przypadku makaronu mniej znaczy więcej, chodzi o skład:)

Składniki:
4-5 porcji
500 g wołowego mięsa mielonego
1 op. koncentratu pomidorowego
1 op. passatty pomidorowej ok 500 – 600 ml, butelka
2 cebule
2 marchewki
1/3 selera
3 duże ząbki czosnku
1 – 2 szklanek wody
papryczka chilli
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka bazylii*
1 łyżka oregano*
1 łyżka majeranku*
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
op. makaronu spaghetti
sól,pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, seler i  czosnek posiekać blenderem lub ręcznie.
Rozgrzać oliwę
Warzywa smażyć na oleju lub oliwie, gdy będą szkliste posolić.
Przełożyć do garnka.
Następnie na odrobinie tłuszczu podsmażyć mięso. Potem połączyć z warzywami, wsypać słodką i ostrą papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Chwilę dusić. Dodać koncentrat ( pastę pomidorową) i przesmażyć, jest to ważne gdyż sos zmienia wtedy zupełnie swój smak. Gdy się skarmelizuje, dolać passattę i wodę.
Dusić ok 20-30  minut w celu zredukowania sosu i połączeniu się smaków.
Można zagęścić odrobiną mąki z wodą, ja tego nie lubię jednak mój luby jest jak najbardziej na tak za każdym razem gdy robię spaghetti :).
Na końcu doprawiać resztą soli, pieprzem i ziołami.
Podawać na makaronie posypane startym serem , u mnie dodatkowo natką, świetna byłaby jednak świeża bazylia.
*można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy.

SMACZNEGO :)

Print Friendly

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.