Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Absolutny hit sezonu przetwórskiego 2012. Wspaniała wykwintna w smaku, aksamitna, w ogóle nie spodziewałam się,że to połączenie aż tak przypadnie mi do gustu. Warto zrobić kilka słoiczków tego przetworu. Będzie idealny dla dzieci, zimową porą gdy chęć na coś czekoladowego przyjdzie przy mokrej, szarej i zimnej pogodzie. Wybierzcie dojrzałe słodkie śliwki, wtedy ilość cukru będzie minimalna. Przy mniej słodkich można dodać 1 szklankę cukru. Taka konfitura kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, gdy nadejdą będzie jak znalazł.

Składniki:


2 kg śliwek
50 g gorzkiego odtłuszczonego kakao np. wedel czy deco moreno
1/2 – 1  szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 op. cukru waniliowego po 16 g ( lub laska wanilii)

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie laski wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół, wydrążamy ziarenka, dodajemy do owoców razem z zdrewniałą częścią, której przed miksowaniem dżemu się pozbywamy.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy*
Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
 W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek.
Przyprawiamy cynamonem.
Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut.
 Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem.
Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
*jeśli uważamy, że Nutella Śliwkowa jest za mało słodka możemy ją dosłodzić.

Nie pamiętam kiedy ostatnio zdarzyło mi się wyjadanie przetworów z garnka, a w tym przypadku się bez tego nie obeszło :)

Domowy Wyrób

Print Friendly

11 Komentarze

  1. Ojaa, kocham ten ‚dżem’! po prostu idealnie trafia w moje czekoladolubne kubki smakowe : ) i nie ma takich dużych wyrzutów sumienia ; ))) chyba mnie zachęciłaś i zrobię choć 2 słoiczki! Powiedz mi tylko proszę, ile Ci wyszło słoików z tej ilości składników? : )
    Pozdrawiam!

    • lałam w różne pojemności więc ciężko stwerdzić :) kilka dużych (3 szt) koncentratów dawtony , kilka małych pudliszków i 1 normalny po dżemie, słoiki z recyklingu niestety, nie były kupowane na specjalne okazje :) ale myślę, że z takiej ilości składników do 1,5 l dżemu powinno wyjść zależy jak wygotujesz:) ja lubię taki średnio gęsty, nie spływa ale jest zwarty :)

  2. Rewelacja. Niestety, wszystko zostało zjedzone z waflami i ryzowym pieczywem, wiec musze gotowac nastepne 5 kg żeby zawekowac. MAm pytanie: czy konieczne jest pasteryzowanie? Inne przetwory nakładam do goracych słoików i dupskiem do góry odwracam, nazajutrz sa pokrywki wessane , wiec nie musze pasteryzowac. Czy z tym dżemem może sie udac podobnie?

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.